BLONDE D´AQUITAINE

zpět na přehled plemen

Plemeno Blonde d´Aquitaine (své jméno dostalo v roce 1962) je mladé plemeno. Vyšlechtěno bylo v padesátých letech minulého století ze tří původních plemen Jihozápadní Francie - "Quercy", "Garonnaise" a "Blonde des Pyrénées". Tato plemena byla využívána hlavně k tahu, což mělo za následek jejich velmi dobrý vývoj svalstva, ale také pro produkci mléka a masa. V současné době je "blonďatá aquitánka" po Charolais a Limousine třetí nejvýznamnější francouzské masné plemeno. Blonde d´Aquitaine je rohaté plemeno plavého až načervenalého celoplášťového zbarvení charakteristické velkým tělesným rámcem, výjimečnou délkou těla a pevnou jemnější kostrou s mimořádně vyvinutým osvalením (jatečná výtěžnost se pohybuje kolem 65 %). Kráva dosahuje v kříži výšky 140 cm a hmotnost až 750 až 900 kg, býci kolem tří let stáří dosahují výšky 155 cm při hmotnosti 1100 - 1300 kg.

V současné době je plemeno zaměřeno výhradně na produkci vysoce kvalitního masa. Blonde d´Aquitaine patří do kategorie tzv. moderní masná plemena, podobně jako např. Piemontese nebo Belgické modré apod., která plně respektují současné požadavky trhu: zvířata se velmi dobře adaptují ve všech klimatických podmínkách a vykazují vynikající masnou užitkovost. Nízký obsah tuku u jatečných zvířat umožňuje výkrm do vysokých porážkových hmotností, což nachází zájem u chovatelů. Výborně se také hodí do užitkového křížení především s dojnými plemeny. Větší rozvoj u nás je brzděn náročnější výživou, krávy mají nižší mléčnost, která je důležitá pro výkrm telat a u některých chovatelů se mohou vyskytnout komplikacemi při porodech.

Maso plemene Blonde d´Aquitaine je podobně jako u dalších francouzských plemen velkého rámce jemné, velice libové (málo lojovité) a samozřejmě také chutné a pěkně vybarvené. Absence nitrosvalového tuku z něj ale mimořádně nadupaného favorita vyhledávaného milovníky "mramorovaných" mas, která se dokonale hodí ke "šťavnatému" grilování, přece jen nedělá. Zato je ale skvěle stravitelné.