Galloway je bezrohé plemeno masného skotu, pocházející z jihozápadního Skotska ze stejnojmenného kraje Galloway. Římané při dobývání britských ostrovů popsali toto plemeno jako podivné bezrohé černé zvíře s vynikajícím masem. V zimním období má delší srst, která ho lépe chrání před nepříznivými povětrnostními vlivy. Dobře tak snáší i drsnější horské klimatické podmínky a celoroční pobyt na pastvinách. Galloway je skot menšího tělesného rámce. Hmotnost dospělé krávy se pohybuje kolem 550 až 600 kg živé hmotnosti, býk potom docílí 800 až 900 kg. Chová se v tradičním černém zbarvení, ale objevily se také barevné rázy s pruhem, hnědá, béžová a bílá se skvrnami.

Plemeno Galloway je chováno výhradně pro produkci vysoce kvalitního hovězího masa. Díky výbornému zužitkování krmiva je i při chudé nabídce živin schopno produkovat vynikající maso, charakteristické jemnými svalovými vlákny a vyváženým mramorováním. Maso má specifickou aromatickou chuť, jako byste při grilování rošt namazali voňavým špekem. Pokud je dobře zralé (asi deset dní po porážce vyvěšené v chladícím boxu při teplotě do 2°C, potom je úžasně křehké, jemné a šťavnaté, díky dokonalé vyváženosti podílu masa a tuku také velmi dobře stravitelné.

Analýza obsahu tuku masa z Gallowaye v "National Department of University of Guelph" (Ontario) odhalila, že toto maso má velmi zdravé složení. Celkový obsah tuku se ukázal být mimořádně nízký (v rozsahu 2 %), navíc podobně nízký vykazuje také obsah nežádoucích nasycených tuků (v rozsahu 1 %).