HEREFORD - je jedno z nejstarších a nejrozšířenějších plemen skotu. Lze se s ním setkat prakticky ve všech klimatických oblastech světa, neboť je vysoce adaptabilní a vyniká značnou zdravotní odolností a nenáročností na přírodní prostředí. Herefordský skot je masné plemeno středního tělesného rámce. Bylo vyšlechtěno ve střední Anglii v hrabství Herefordshire z původního mohutného červeného skotu. První záznamy se datují kolem roku 1846. Hereford se chová ve dvou formách, a to ve formě rohaté a bezrohé. Pro Herefordy je typické hnědé zbarvení těla. Hnědá barva může být světlejších i tmavších odstínů. Jednoznačným poznávacím znakem je bíle zbarvená srst na hlavě, hřbetu, břichu a v krajině spěnkového kloubu a záprstní a nártní krajině.

V současné době Hereford prochází radikálním procesem v oblasti šlechtění, a to jak na úseku masné užitkovosti, tak i exteriéru. Je tedy reálný předpoklad, že při pokračujícím trendu v zlepšování jeho užitkových vlastností, bude jeho obliba ve světě nadále velmi vysoká. Dospělé plemenice měří v kříži 134 až 139 cm při živé hmotnosti 540 až 580 kg, dospělý býk vykazuje v kohoutku výšku 147 až 150 cm s živou hmotností 900 až 1050 kg. Hlavními přednostmi tohoto plemene je otužilost, dobrá chodivost a odolnost vůči chorobám. Hereford je ideální skot do podmínek přírodních horských pastvin, kde i při méně kvalitním pastevním obrostu je schopno dosáhnout velmi dobré produkce. Hereford rozhodně není líné plemeno, nevadí mu ujít stovky metrů za lepší pastvou nebo k napajedlům. Nemůže sice konkurovat produkcí jiným masným plemenům např. Belgické modrobílé, Charolais, Blonde d`Aquitaine apod., nicméně toto nejstarší čistokrevné masné plemeno chované na našem území je schopno při kvalitní výživě nabídnout maso excelentní kvality, jehož jemné mramorování zajišťuje křehkou a šťavnatou, lahodnou chuť.

Vědci z University v Bristolu prokázali, že tráva jako krmení zlepšuje barvu masa, prodlužuje délku života zvířete a navíc zvyšuje hladinu omega-3 esenciálních mastných kyselin. Velice důležité je také dbát na kvalitu porážky bez stresu. Stres totiž přímo ovlivňuje kvalitu masa tím, že uvolňuje chemické látky, které jsou odpovědné za optimální pH v mase.