HIGHLAND - místem vzniku tohoto plemene, jehož majestátní vzhled bude ladit s jakoukoli drsnou krajinou, je severozápadní část Skotska. Je odvozováno od původního keltského skotu a jeho současná podoba se datuje od druhé poloviny 19. století. Předností "highlandů" je odolnost, otužilost a celková přizpůsobivost vůči tvrdým klimatickým podmínkám. Tyto vlastnosti umožňují celoroční volný pohyb v přírodě, který příznivě ovlivňuje jejich zdraví. Navíc velmi dobře dokáže zužitkovat i velice skromnou pastvu. Highland je robustní rohaté plemeno menšího tělesného rámce s kompaktní stavbou těla, s dvojitou srstí s měkkou podsadou a dlouhým vnějším pláštěm.

Impozantnímu zjevu vévodí huňatá hlava, ladné rohy a krátké nohy. V současnosti se chová v několika barevných rázech, nejrozšířenější je červený (zrzavý). Maso z Highlanda má vynikající chuťové vlastnosti, je jemně mramorované, křehké a šťavnaté (nesmírně chutné), s výraznou "hovězí" chutí, nízká hladina tuku zajišťuje dokonale vyvážený příjem zdraví prospěšných látek. Pro dosažení významné kulinářské vlastnosti je však třeba dodržet specifický proces zrání masa po porážce. Highland nemá bůhvíjak ohromující denní přírůstky na váze, dospívá pomalu a navíc později, proto je ideální porážet jej ve vyšším věku.

Highland nebyl v minulosti vystaven tlaku intenzivních zemědělských a šlechtitelských postupů vedených snahou zvyšovat růstovou schopnost a masnou užitkovost křížením s jiným, obvykle svalnatějším plemenem. Díky tomuto konzervativnímu přístupu skotských farmářů si udržel řadu výjimečných vlastností původního skotu, odchovaného tvrdými horskými podmínkami skotské Vysočiny.