Plemeno vzniklo v jihozápadní Francii v oblasti Limousin kolem roku 1698. Tato klimaticky drsná oblast plná přírodních luk a lesů, ze kterých také pochází vysoce kvalitní dřevo vhodné pro výrobu dubových sudů, do kterých např. bordeauxští vinaři ukládají svoje vína k dlouholetému zrání, leží v nadmořské výšce 1000 metrů. Teplotní rozdíly se pohybují od –15° do +30°C, vyskytují se zde časté námrazy, sníh vydrží i několik měsíců. Až do první poloviny 20. století bylo plemeno primárně využíváno pouze k tahu. K této práci byla vybírána zvířata velkého tělesného rámce, s velmi dobře vyvinutou svalovinou a pevným postojem, která byla schopna velké zátěže. Tyto vlastnosti položily základ pro vznik typicky masného plemene (chovaného výhradně pro maso) s velkým podílem svaloviny a nízkým podílem tuku.

Limousine je jednobarevný, bezrohý skot červené barvy se světlejším odstínem srsti okolo mulce, očí a na distálních koncích končetin. Krávy dosahují váhy 650 kg, býci až přes 1000 kg. Limousine vykazuje vysokou jatečnou výtěžnost (kolem 60 %) při zachování špičkové kvality masa. Tělo má velmi dobré osvalení, hlavně kýty, dobrým rozložením spotřebitelsky žádaného masa v jatečných půlkách má větší podíl tzv. “lepších kousků“ (pro přípravu minutek) na zadních čtvrtích. Rozložení tuku je takové, že větší podíl je tvořen tukem podkožním a menší podíl tukem nitrosvalovým. Maso plemene Limousine je velice čisté a maximálně libové, při zachování křehkosti, jemnosti a šťavnatosti vykazuje vynikající kvalitu, zvlášť potom v kategorii “mladé hovězí“.

Plemeno Limousine je dnes po Charolais druhé nejpočetněji chované masné plemeno ve Francii, odkud se hojně rozšířilo také do celého světa. Vyznačuje se dobrou pastevní schopností, při vysoké konverzi objemných krmiv. Pro svoji schopnost zvýšit kvalitu masa je hojně využíváno v užitkovém křížení.