Plemeno Piemontese pochází ze severozápadní části Itálie z podhůří Savojských Alp. Jedná se o jediné italské plemeno, které překročilo hranice průměru mezi dalšími italskými plemeny skotu. Důvod je možné hledat v nadprůměrném dvojitém osvalení posazeném na jemné kostře, které způsobuje u jaloviček abnormální jatečnou výtěžnost nad 60 %, u býčků potom přes 65 %. Piemontese je plemeno, které se v minulosti chovalo pro tzv. třísměrný provoz (mléko, maso, tah). Od konce sedmdesátých let je chov "piemontů" zaměřený výhradně na produkci masa. V současné době se ale pouze v Itálii chová v kombinovaném typu (mléko, maso). Mléko se ovšem získává ne pro jeho prodej, ale jako surovina pro výrobu vysoce kvalitních italských sýrů (např. Ricotta Piemontese, Guffanti, La Bottera).

Piemontese je krátkorohé plemeno středního tělesného rámce s hmotností dospělých krav kolem 600 kg, u býků potom kolem 900 kg. Zvířata mají jemnou kostru a jemnou kůži, která nabízí velmi dobře rozpoznatelné osvalení. Zbarvení býků je od světle plavé až po šedou s černým dobarvením na hlavě kolem očí, na krku, plecích, zádi i na končetinách. Krávy jsou od bílých až po světle plavé, telata se rodí ryšavá a přebarvují se ve 3 až 4 měsících věku.

Maso "piemontů" vykazuje víceméně rozdílnou chuť (podle toho, kde se soustřeďují na kombinovaný chov, nebo čistě na chov pro maso). Až nečekaně jsem u některých "šálů" našel poměrně vzrušující mramorování s vyšším podílem tuku, nicméně domnívám se, že to byla spíš klasická chovatelská náhoda. Obecně tedy platí, že piemontský skot nabízí spíše čisté, mírně prorostlé maso vhodné pro tzv. univerzální využití (libové s mizivým podílem tuku, přesto mírně mramorované).

*Piemontese je rozhodně zajímavé a nepřehlédnutelné původní italské plemeno s vynikajícími parametry konverze živin a jatečných a výkrmových vlastností, vhodné i do intenzivních podmínek chovu, protože i při vyšších porážkových hmotnostech nedochází k vyššímu tučnění, což je ale z pohledu milovníka výrazné lojovité steakové chuti spíš na škodu.