WAGYU

Zásadní charakteristikou hovězího masa plemene Wagyu je výrazné tukové mramorování („marbling“), které u žádného jiného masa nenajdete. To znamená, že svalová vlákna jsou prorostlá jemnými tukovými žilkami, které masu dodávají výjimečné chuťové vlastnosti - jemnost, měkkost a delikátnost. Díky speciálnímu americkému způsobu bourání se téměř každý kus dá použít na „steakování“ (viz například „Chuck Flap Tail“).

Hovězí japonského plemene Wagyu stojí na samém vrcholu špičkové gastronomie. Jedná se o unikátní hovězí nezaměnitelné chuti a kulinářských kvalit. Kdo Wagyu někdy ochutnal, hovoří o tuku, který se taví v ústech. Tento tuk pak navíc lidskému organizmu dodává ohromný energetický vklad. Výzkumy ukázaly, že obsahuje žádané mononenasycené mastné kyseliny, která výrazně napomáhají při snižování hladiny cholesterolu v těle.

- Wagyu má, jako jediné hovězí na světě, svůj vlastní systém třídění kvality. Existuje stupnice (jedna je nejnižší stupeň), která označuje hustotu mramorování, podle které se pak odvíjí také cena.

- Zatímco běžné hovězí maso se kolikrát nedá ani uvařit, wagyu má v sobě díky osobitému tukovému mramorování tolik křehkosti a jemnost, že jeho strukturu a chuť můžete zkazit snad jen nepřirozeně extrémně dlouhým tepelným zpracováním.