Plemena skotu

ANGUS

více o plemeni ANGUS

Hovězí maso plemene Aberdeen Angus patří mezi nejchutnější steaková masa. Jedná se o vysoce kvalitní hovězí se specifickou chutí, které je ideální k jakémukoli kulinářskému zpracování. Při dobrém způsobu výživy zvířete maso dosahuje vysokého stupně mramorování, což chuti dodává znamenitou křehkost, jemnost a šťavnatost.

Více...

BLONDE D´AQUITAINE

více o plemeni BLONDE D´AQUITAINE

Blonde d´Aquitaine je rohaté plemeno plavého až načervenalého celoplášťového zbarvení charakteristické velkým tělesným rámcem, výjimečnou délkou těla a pevnou jemnější kostrou s mimořádně vyvinutým osvalením.

Více...

GALLOWAY

více o plemeni GALLOWAY

Galloway je bezrohé plemeno masného skotu, pocházející z jihozápadního Skotska ze stejnojmenného kraje Galloway. Římané při dobývání britských ostrovů popsali toto plemeno jako podivné bezrohé černé zvíře s vynikajícím masem.

Více...

GASCONNE

více o plemeni GASCONNE

GASCONNE je původní gaskoňské plemeno známé již od roku 1894, které bylo v Jižní Francii - hlavně potom v Pyrenejských horách - využíváno v lesním hospodářství při svozu dřeva. Tato těžká práce má za následek velmi dobrý vývoj osvalení.

Více...

HEREFORD

více o plemeni HEREFORD

Herefordský skot je masné plemeno středního tělesného rámce. Bylo vyšlechtěno ve střední Anglii v hrabství Herefordshire z původního mohutného červeného skotu. První záznamy se datují kolem roku 1846.

Více...

HIGHLAND

více o plemeni HIGHLAND

Hovězí maso z Highlanda má vynikající chuťové vlastnosti, je jemně mramorované, křehké a šťavnaté (nesmírně chutné), s výraznou "hovězí" chutí, optimální tuková struktura zajišťuje nejen vynikající chuť, ale také dokonale vyvážený příjem zdraví prospěšných látek. Pro dosažení ideálních kulinářských vlastností je však třeba nechat maso po porážce nějaký čas dobře vyzrát.

Více...

CHAROLAIS

více o plemeni CHAROLAIS

Charolais (šarolé) je původně rohaté plemeno velkého tělesného rámce, celosvětově patří k největším a nejtěžším plemenům. Má mohutnou a silnou kostru s výrazným osvalením.

Více...

LIMOUSINE

více o plemeni LIMOUSINE

Až do první poloviny 20. století bylo plemeno primárně využíváno pouze k tahu. K této práci byla vybírána zvířata velkého tělesného rámce, s velmi dobře vyvinutou svalovinou a pevným postojem, která byla schopna velké zátěže.

Více...

PIEMONTESE

více o plemeni PIEMONTESE

V současné době se ale pouze v Itálii chová v kombinovaném typu (mléko, maso). Mléko se ovšem získává ne pro jeho prodej, ale jako surovina pro výrobu vysoce kvalitních italských sýrů (např. Ricotta Piemontese, Guffanti, La Bottera).

Více...

SHORTHORN

více o plemeni SHORTHORN

V současnosti se zvyšuje obliba Shorthornů zejména díky nadprůměrným jatečným vlastnostem a vysoké kvalitě masa, které vykazuje gurmány vysoce ceněné nitrosvalové mramorování (marbling).

Více...

SIMMENTAL

více o plemeni SIMMENTAL

Plemeno Simentál vykazuje vysoký výkonový potenciál při produkci mléka a masa. Masný Simentál současnosti je plemeno většího tělesného rámce, s výrazným osvalením, příznivá je i jatečná výtěžnost (nad 58 %).

Více...

WAGYU

více o plemeni WAGYU

Hovězí japonského plemene Wagyu stojí na samém vrcholu špičkové gastronomie. Jedná se o unikátní hovězí nezaměnitelné chuti a kulinářských kvalit. Kdo Wagyu někdy ochutnal, hovoří o tuku, který se taví v ústech. Tento tuk pak navíc lidskému organizmu dodává ohromný energetický vklad. Výzkumy ukázaly, že obsahuje žádané mononenasycené mastné kyseliny, která výrazně napomáhají při snižování hladiny cholesterolu v těle.

Více...